Fondant, Unidec

Néhány szóban a burkolóanyagokról.

Mielőtt belekezdenék a tapasztalataim leírásába, szeretném kiemelni, hogy én NEM eszem meg, nem szeretem sem a fondantot sem a burkolómasszát.
Valahol, valamikor azt olvastam, hogy tessék úgy elképzelni a tortaburkoló anyagot, mint az ajándék csomagolását. Egy szépen csomagolt meglepetés már önmagában is örömöt okoz.
De azt sem esszük meg :D
Persze, ízlések és pofonok ... tudjuk.
Nekem túlságosan is édes. Inkább hagyom, hogy a piskóta és a krém érvényesüljön amikor eszem.


Kezdetben Kiskukta nyújtható fondantjával burkoltam a tortákat.

Vagyis ez teljesen nem igaz, mert amikor a ténylegesen első tortákat készítettem, akkor házilag állítottam össze hozzá a marcipánt.
Itt találtam rá, kezdetnek jó volt, de kerestem egy egyszerűbb megoldást.

Na akkor jött Kiskukta fondantja. Kíváló anyag, egy teljesen normális háztartásban megtalálható alapanyagok kellenek hozzá. Semmi extra. Nyújtás porcukron...

A neten fellelhető pillecukros változat is, sokan szeretik, sokan használják. Én nem próbáltam, erről nem tudok véleményt mondani.

Tényleg sokáig használtam a fondantot, de jött egy pillanat, amikor arra vágytam, hogy készen kapjam a burkolómasszát.
Ekkor jött képbe az Unidec.
Hűűűha, teljesen másként viselkedett, mint a fondant. Nem mondom, hogy eleinte jobb volt a fondant után, sőt... megszenvedtem vele az első közös munkát.

Micimackó... :) Mivel a figurákat is fondantból készítettem addig, ezt Unidec-ből borzasztó nehezen tudtam megcsinálni. Aztán jött hozzá sok-sok keményítő és CMC. Na ez az, ami a rendes háztartásokban nem lelhető fel. Legalábbis, kérdeztem Anyukámat, neki van-e? Azt mondta, nincs... szóval ebből következik számomra, hogy a CMC-por nem megszokott tartozéka a kamrának :D

Ma már igyekszem itthon tartani 4-5 kg burkolómasszát, hogy ha "váratlanul" kell egy tortát készítenem, legyen mindig mihez nyúlnom.

Mivel kísérletező kedvű vagyok és amúgy is számtalan dolgot tőlük rendelek,  ki kellett próbálnom Grétaice saját készítésű dekorációs masszáját.
Igaz, nem annyira fehér, mint az Unidec, de én nagyon szeretem. Szinte ugyanúgy viselkedik....
DE... sajnos nem tudtam ezzel a masszával sem hosszútávon együttműködni..
Borzalmasan izzadt, gyanítom, hogy a hűtőm is tehet erről, de miután kivettem a kész tortát onnan, olyan volt, mintha egy vödör vízzel leöntöttem volna.. nem szép látvány.
Az elmúlt bő félévben már a Geladis masszát használom.


Virágokat, figurákat is ezzel készítem, CMC-zve, keményítőzve.
Ugyan nem szorosan a burkolómasszákhoz tartozik, de mivel gyakran utalok rá, hogy a dekorációt is a burkolóanyagból készítem... vagyis készítettem eddig...

Sokan mondták, írták, hogy virágokat Gumpaste-ból kell elkészíteni. Kicsit dacos, önfejű vagyok, ezért nem engedtem a csábításnak... tegnapig :)

Kipróbáltam, tényleg sokkal jobb! Pillanatok alatt megkeményedik, csodálatosan vékonyítható, jelen pillanatban élvezem vele a "játékot".

Nagyon tetszik benne, hogy semmi romlandót nem tartalmaz.


A házilag elkészíthető mexikói gumpaste receptje.0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése