Kiszúrók, formázók, eszközök

A Beszerzések címszó alatt már feltüntettem, zömmel hol szerzem be a tortázáshoz az alapanyagokat.

Az eszközök már egy kicsit más téma. Lényegesen több lehetőségünk van, mint az alapanyagoknál.
Nagyon sok helyről lehet összeszedni az épp vágyott kiszúrót, mintázót. Úgy gondolom, ha idetévedtél, akkor van neted. Érdemes alaposan kihasználni az általa nyújtott lehetőségeket, mert árban borzasztó nagy különbségek vannak.
Adott esetben kalkulálni is kell: ha nem a lakóhely közelében van az adott bolt, a szállítási költséggel növelt érték már nem biztos, hogy annyira kellemes. Lehet, hogy az x összeggel magasabb ár kedvezőbb lesz a helyben lévő áruházban, boltban. Persze, más a helyzet, ha több mindent rendelsz egy helyről.
Van úgy, hogy azonnal kell valami, akkor a szükség törvényt bont elv jön létre és be kell nyelni, ha máshol lényegesen olcsóbb ugyanaz a termék.

Kiszúrót vettem már budapesti boltban olyan áron, hogy pislogtam, mint hal a szatyorban.
De hát azonnal kellett. És AZ kellett. Így jártam.

Ázsia Centerben is van 2 bolt, közel ugyanolyan áron, elég nagy választékkal lehet mindenféle tortázós eszközt beszerezni onnan. Ha útba esik, lehet nézelődni. :)

Ha van idő kivárni (adott esetben 5-6 hetet) érdemes ebay-en körbenézni és onnan rendelni.
Én utoljára 13 ezer forintért rendeltem ebay-en keresztül kiszúrókat, mintázókat, ami pesti áron (nem szeretnék számokkal vagdalózni és még nem igazán volt kedvem kiszámolni), de igencsak sokszorosa lett volna. Úgy gondolom, a különbség tetemes és megéri várni.
Természetesen Kínából érkezett (postaköltség nélkül - free shipping).
Nem tudom, hogy az itthoni cégek által forgalmazott kinézettre ugyanolyan termékek és az általam használtak között van-e jelentős minőségbeli különbség. Igazándiból nem is nagyon érdekel, mert a célnak megfelel, lényegesen olcsóbb és nem utolsó sorban nem ebből élek. Ez csak a hobbim.
Megnézhetitek, miket rendeltem.


Veszélyes üzem ez a tortakészítés, elég sokba is tud kerülni ez a hobbi. :)
A legfontosabb, nem kell egyszerre megvenni mindent... szerintem nem is lehet. Menet közben alakul ki úgyis, mi az, ami fekszik nekünk. Mit látunk meg, mire van szükségünk egy elképzelés kivitelezéséhez. És természetesen, hogy egyáltalán mennyit tudunk és akarunk erre költeni.

A legfontosabb az elején a fondant formázó szett,  azzal már virágokat és minden más egyebet el lehet készíteni.

Simitó. Ez sem volt nekem eleinte. De tényleg sokkal szebb a végeredmény, ha ezzel is rendelkezünk. Ha a jól alapozott tortánknak szép éleket is szeretnénk, akkor 2 db kell hozzá.
Van más megoldás is a határozott élek elkészítésének is, ezen a blogon megnézhetitek.

Gyűrűs nyújtóm sokáig nem volt. Most is csak kicsi változatom van. Nagy segítség a virágkészítésnél, ez tény. Előtte "érzésre" nyújtottam a masszát.
Ha nagyobb méretben, torta burkolásához kell nyújtani a masszát, két hurkapálcika segítségével oldom meg. A burkolóanyag mellé teszem a pálcikákat és azokon görgetve nyújtom megfelelő méretre.

Ami még nagyon hasznos, bár késsel helyettesíthető ideig-óráig, az a dekorációs szike.
Én ezt használom.

Körbe lehet nézni gyurmázáshoz használatos modellező eszközök között is.
Hajat, füvet, csíkokat ezzel készítek. Fondanthoz árult "társa" tizenezer forintba kerül... itt is igaz, hogy a célnak megfelel. :)
Ugyanitt vettem a betű szaggatót is.

Lehetne még sorolni, mi mindent és honnan...

Ha komolyabban belecsapódunk a tortázásba, úgyis jön majd az igény, hogy még ez is kellene hozzá, meg az is. Ha érzékenyek vagyunk az árra (márpedig miért is ne lennénk?), akkor erősen ajánlott a netes kutatás. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése